Propozycje na wielkanocny stół Zostaw komentarz

Zakwas na żur wielkanocny

Do Świąt zostało kilka dni… akurat tyle, żeby zrobić własnoręcznie wspaniały, aromatyczny, smaczny i do tego super zdrowy zakwas z mąki żytniej. Zakwas posłuży do przygotowania Żuru na Wielkanoc.
Potrzebny jest duży słoik lub gliniany garnek bo w czasie fermentacji roztwór zwiększa objętość i może nam „wykipieć” z małego naczynia. 

  • 1/2 szklanki mąki żytniej grubo zmielonej (razowej) lub zwykłej pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru

Mąkę rozetrzeć z gorącą wodą (ok 70-80 C). Dodać cukier. Zostawić na 24 godziny.

(fot: Dorota Woźniak / Twins Pot)

Następnego dnia dodać:

Przykryć słoik gazą (żeby dochodziło powietrze) i zostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Kilka razy dziennie trzeba pomieszać. Po 3 dniach wyjąć skórkę od chleba i liść laurowy. Zakwas przelać do słoików z pokrywkami. Przechowywać w lodówce. Zakwas użyć do ugotowania wspaniałego Żuru. 

Żur wielkanocny

(fot: Dorota Woźniak / Twins Pot)

Wykonanie:

  1. Ugotować wywar na mięsie i warzywach z listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Mięso i włoszczyznę wyjąć na talerz, ostudzić i pokroić.
  2. Do wywaru włożyć kiełbasę surową i ugotować do miękkości. Wyjąć i pokroić w plastry. Wędzoną kiełbasę też pokroić w plastry.
  3. Wszystkie składniki włożyć z powrotem do garnka, dodać majeranek i jeszcze raz zagotować. Wlać żur. Jeśli jest taka potrzeba, można dodać czosnku. ( W zakwasie też jest czosnek, więc trzeba to wziąć pod uwagę).
  4. Doprawić śmietaną. Przed podaniem do zupy włożyć jajka i posypać zieleniną.

Uwaga: Żur jest lekko zawiesisty od mąki żytniej (pszennej). Zakwas należy wlewać małymi porcjami do wywaru żeby uzyskać odpowiednią gęstość zupy.

Marmurkowe jajka

W czym moja Babcia farbowała jajka na Święta? Odpowiedź brzmi – w wywarze z łusek cebuli! Są ślicznie brązowe i błyszczące. To nie jest odkrycie ostatnich lat! Po dziesięcioleciach  fascynacji sztucznością, chemią i tanimi, łatwo dostępnymi produktami  przyszła „moda” na naturalne, zdrowe i własnoręcznie wykonane. 

Wywar z łusek cebuli jest bardzo trwały i barwi doskonale. Dużo barwnika mają łuski z czerwonej cebuli ale można wziąć ze zwykłej, białej.

(fot: Dorota Woźniak / Twins Pot)

Wykonanie:

  1. Garść suchych łusek zalać należy kilkoma szklankami wody. Gotować godzinę. Wystudzić.
  2. Do chłodnego wywaru włożyć umyte jajka. Gotować 10 minut. Następnie jajka wyjąć i potłuc skorupki ( np. uderzając łyżką), ale ich nie zdejmować. Jajka włożyć do wywaru cebulowego i jeszcze gotować 5 minut. Potem garnek zestawić z gazu.
  3. Jajka powinny być całkowicie przykryte wywarem i leżeć w tym roztworze kilka godzin, żeby barwnik wniknął w pęknięcia i zabarwił białko jaja. Po tym czasie jajka wyjąć, opłukać i zdjąć skorupki.

Tradycyjny Mazurek wielkanocny

(fot: Dorota Woźniak / Twins Pot)

Wykonanie:

  1. Ugotowane żółtka rozetrzeć z surowym żółtkiem i olejkiem migdałowym. Mąkę połączyć z solą i pogniecionymi płatkami migdałowymi. Do mąki dodać masło i żółtka. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę, żeby odpoczęło.
  2. Odłożyć trochę ciasta na wałeczek do obramowania mazurka. Ciasto rozwałkować i uformować mazurek (mój w tym roku w kształcie jajka). Ciasto ponakłuwać widelcem. Obramować ozdobnie ugniecionym wałeczkiem z ciasta. Mazurek można posmarować rozmąconym z wodą żółtkiem. Piec przez 30 – 35 min w 180 C.
  3. Po wystudzeniu mazurek polać roztopioną czekoladą (czekoladę roztopić z masłem i śmietanką). Ozdobić płatkami migdałowymi i jajeczkami czekoladowymi.

Wartość kaloryczna całego mazurka to około 4800 kcal.

Babka marchewkowa

(fot: Dorota Woźniak / Twins Pot)

Wykonanie:

Marchew obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować na parze lub w małej ilości wody. Odcedzić, wystudzić i zmiksować. W czasie miksowania dodawać olej, miód i jajka. Potem wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej foremki. Piec w temp. 180oC przez 50 minut ( sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe). ewentualnie można piec 10 minut dłużej, to zależy od piekarnika. Babkę wyjąć z foremki i wystudzić. Można ciasto posypać ksylitolem lub udekorować w dowolny sposób. Zamiast babki można upiec 12 muffinek. Wtedy czas pieczenia powinien być krótszy – około 40 minut.

Sernik kawowa pianka na biszkoptach

(fot: Dorota Woźniak / Twins Pot)
  1. Biszkoptami wyłożyć dno formy. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w wodzie. Dodać kawę i cukier. wymieszać aż się rozpuszczą.
  2. Galaretkę wystudzić. Twaróg zmiksować z galaretką.
  3. Wlać cienką warstwę masy twarożkowej na biszkopty i wstawić do lodówki. Poczekać aż zgęstnieje. Zapobiegnie to wypłynięciu biszkoptów na wierzch. Dopiero potem wlać resztę masy. Wyrównać wierzch ciasta i wstawić do lodówki na ok 2 godziny, do dokładnego związania galaretki. 
  4. Przed podaniem udekorować ciasto bitą śmietana i posypać odrobiną kawy. Doda to deserowi urody i smaku. 

Autorką zdjęć oraz przepisów jest Pani Dorota Woźniak, autorka bloga Twins Pot. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy za udostępnienie przepięknych grafik oraz treści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dziękujemy Państwu za zaufanie!

Z przykrością informujemy, że nie będziemy już prowadzić sprzedaży z dostawą na zakupystarogard.pl. Dziękujemy bardzo wszystkim, którzy obdarzyli nas zaufaniem i skorzystali z naszej oferty. W związku z wprowadzeniem kolejnego etapu odmrażania gospodarki, w tym otwarcie galerii oraz zlikwidowanie tzw. „godzin dla seniora” nie będziemy już sprzedawać i dowozić towarów. Życzymy Państwu dużo zdrowia i samych pomyślności!

zakupystarogard.pl